Posljedice i prevencija dugotrajnog sjedenja

Posljedice i prevencija dugotrajnog sjedenja

1926
0
SHARE

Kako sada sjedite, dok čitate ovaj članak? Promotrite položaj vaše kralježnice, glave, nogu, ruku. Jeste li u ravnom, neutralnom položaju ili ste se opustili i “utonuli” u stolicu i naslonili se na stol?

Kakva je stolica na kojoj sjedite, koji dio podlaktice vam dodiruje stol dok držite miš u ruci? Jesu li vam noge prekrižene ili pod pravim kutem u kukovima i koljenima? Ako nepravilno sjedite neko kraće vrijeme ništa se posebno neće dogoditi, no ako tako sjedite duže vrijeme bez kretanja sa vrlo ograničenim, istovjetnim pokretima po nekoliko sati svakako mogu nastati brojne smetnje počevši od bolova u vratnoj i slabinskoj kralježnici, u ramenima, kukovima, rukama pa i nogama. Takvi poremećaji izrazito remete kvalitetu života uz dugotrajnu bol i smanjenu pokretljivost.

Talijanski liječnik Bernardino Ramazinni je već 1700.g. u svojoj knjizi “De morbis artificum diatribe” prvi opisao profesionalno nastale bolesti i poremećaje. Zbog sve većeg broja zanimanja u kojima se ljudi služe računalima, oštećenja koja pri tome nastaju rastući su problem razvijenog svijeta.

Prema novijim istraživanjima u SAD-u pojava oštećenja nastalih različitim ponavljanim pokretima povećala se 1000% od 1990. godine. Udio oštećenja pri radu s računalima prema ostalim bolestima povezanim s profesijom je premašio polovicu.

Procjenjuje se da godišnje oko 25% populacije u svijetu oboli od neke od bolesti koštano-zglobnog sustava. Velik broj zemalja pojedine sindrome prenaprezanja, osobito na rukama svrstava u profesionalne bolesti. U oboljelih radnika ključno je što ranije dijagnosticirati zdravstvene probleme koji su uzrokovani radnim štetnostima uz poticanje sekundarne prevencije zbog sprječavanja pogoršavanja bolesti.

Bol u leđima i vratnoj kralježnici

loading...

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY