EVO ŠTA SE DEŠAVA KADA NEMAMO DOVOLJNE KOLIČINE JODA: ŠTITNA ŽLIJEZDA ODUSTAJE...

EVO ŠTA SE DEŠAVA KADA NEMAMO DOVOLJNE KOLIČINE JODA: ŠTITNA ŽLIJEZDA ODUSTAJE I SVE MANJE IMA SNAGE ZA RAD!

28676
0
SHARE

Dokazano je da količina joda u štitnoj žlijezdi zavisi od količine koju unosimo putem ishrane i vode koju pijemo, piše “Novonovo“…

Da bi uspješno obavljala svoju funkciju potrebno je unijeti dovoljno joda u organizam.

Govoreći o štitnoj žlijezdi treba spomenuti i njene neke funkcije. Osim što ubija mikrobe, ona također obnavlja energiju za svakodnevne poslove, radi na smirenosti nervi tj. riješavamo se napetosti i također utiče i na proces pamćenja i mišljenja.
Ona također rješava problem prekomjernog nagomilavanja sala koji je kod ljudi veoma čest, a jod je bolji katalizator oksidacije koje naše tijelo ima.

Za katalizator možemo reći da je to vrsta šibice koja u našem tijelu pripaljuje vatru, čije gorivo je uzeta hrana. Ako taj proces sagorijevanja ne odradi dobro, tada hrana se nagomilava u obliku sala (masnih naslaga).

Krv iz joda se izvlači pomoću štitne žlijezde i korisno se upotrebljava, ali također može da iz sebe ispušta jod što se događa kad vodu pijemo sa više hlora ili kuhinjske soli. Ako slučajno živite tamo gdje je zemljište jako siromašno jodom i ako morate da konzumirate vodu prečišćenu hlorom, ili ste bez snage, malaksalosti, sporo razmišljate i brzo se gojite onda je dobro znati kako povećati količinu joda do normalne granice.

Jod se može nadoknaditi putem kože. Ponekad je korisno namazati sebe tinkturom joda.

loading...

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY